This site uses cookies. Read more here. By accepting cookies you can optimise your browsing experience.

Menu

Having started construction in the summer of 2016, the ambitious scheme to transform the Science Department’s buildings at Queen’s Schools has now entered its final phase. So far, in addition to creating fourteen newly fitted-out teaching laboratories and associated prep rooms, the works have included the creation of a new entrance atrium, a new ground floor pavilion to act as the Chemistry Department common room and a roof top extension. The new laboratories are laid out to encourage greater collaboration between the boys and will allow Masters to pioneer new forms of classroom instruction that combine traditional ‘front of class’ teaching with group and individual learning on digital devices.

The works have been made possible by a generous donation from Wafic Saïd for which we are extremely grateful.

The new entrance atrium is entirely open for the full three stories of the original building and interconnects the various departments by a series of walkways suspended at first and second floor levels, encouraging boys to think and learn in an interdisciplinary manner. The roof top pavilion will be a flexible space where specialists will want to come to work on science projects and chat to like-minded boys. It will be neither a lab nor a library but a multi-disciplinary space configurable for individual work, small group discussions and small class seminars.

The new space also comprises twelve remodelled laboratories and a beautiful outdoor space, including a garden stocked with plants discovered by Joseph Banks, the great eighteenth century botanist and Old Etonian.  The remodelled and extended buildings, designed by local architects CSK, provide a state-of-the art teaching space for science fit for the twenty-first century.  The works have been made possible by a generous donation from Wafic Saïd for which we are extremely grateful.